Gourmet|baby

Aszalt paradicsom

No persze nem napon aszalt, de a végeredmény közel áll hozzá. Az ízek az aszalás folyamán koncentrálódnak.. hmm.. Rengeteg finom és egészséges recepthez lehet felhasználni, többek között szárított-paradicsompürét is lehet belőle készíteni, ami a mi kis gourmet konyhánkban abszolút alapvető hozzávaló:) 

 

Aszalt paradicsom

Aszalt paradicsom, garantáltan koncentrált ízek

 

Tehát: nyár van (vagy tél, de lehet venni még paradicsomot), pont van egy napunk vagy fölös néhány óránk amit paradicsomaszalással szeretnénk eltölteni (nyilvánvalóan), rendelkezésünkre áll némi paradicsom, olívaolaj, só és egyéb fűszer (bazsalikom, oregánó vagy esetleg kakukkfű – nyugodtan lehet a szárított verziót használni).

Hozzávalók 1 adaghoz

  • kb 3 kg paradicsom (mindegy, hogy mekkora vagy milyen színű – sárga/piros, a különbség ‘csak’ annyi, hogy a nagyobb több ideig szárad ki)
  • só (ha van, tengeri)
  • fűszerek (opcionális, de ki ne szeretné bazsalikommal/oregánóval/kakukkfűvel..?)
  • olívaolaj

A sütőt 100 C-ra melegítsd elő. Ha nincs ilyen, akkor a legalacsonyabb hőfokot válaszd.

Elkészítés

  1. Készítsük elő a paradicsomot: mosás, majd ezt követi a félbevágás, kicsit nyomjuk ki belőle a magvakat.
  2. Sózzuk, fűszerezzük, majd a vágott felükkel lefelé fordítva tegyük sütőrácsra. (a sütő aljába pedig tegyünk egy fóliát vagy kifóliázott tepsit, mert amúgy különben a következő napunk ‘sütőtakarítós nap’ lesz)
  3. 100 C-on süssük/aszaljuk 6 órán keresztül, majd nézzünk rá és fordítsuk meg a paradicsomokat hogy vágott felükkel felfelé legyenek.
  4. Újabb 2 óra elteltével gyönyörű aszalt paradicsomok várnak ránk! Természetesen ha lehet látni, hogy van, amelyik kész, ilyenkor azokat nyugodtan el lehet távolítani..
  5. Ha nem használjuk fel egyből, tegyük sterilizált befőttes üvegekbe és töltsük meg az üvegeket olívaolajjal, hogy teljesen ellepje az aszalt paradicsomokat.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!