Íme, a legkisebbeknek! A hozzátáplálás elkezdését kb a 6. hónap utántól javasolják – természetesen gyereke válogatja, van aki kicsit előbb vagy később kezdi. Mindenesetre már ilyenkor megmutatkozik az ínyenc-gourmet gyerekfajta. Egy kis válogatás a picikori kedvencekből!
Körte, minden mennyiségben
Gourmet babának a ‘conference’ nevezetű és piros héjú volt a kedvence, természetesen rengeteg körtefajta létezik és tetszés szerint ki lehet próbálni. A körtepüré nagyon nagy kedvenc volt – a nyers fogyasztás kicsiknek először még nem ajánlott, inkább 4 percig párolva (nem főzve) sokkal jobb. Ehhez nem vettem külön gépet, nyugodtan meg lehet oldani egy edény-fém szűrő-fedő kombóval. Pürésíteni botmixerrel a legegyszerűbb, érdemes egyet beszerezni. Egy körtéből kb. 3-4 adag lesz. A hűtőben eláll 2 napig.
Banán
A banán nagyon egészséges, tele van káliummal, B- és C-vitaminnal, sőt ami a lényeg, hogy a babának is ízleni fog – villával összetörve vagy kézi botmixerrel pürésítve. Egy banán kb 3-4 adag. Frissen lehet fogyasztani, hűbőben-fagyasztóban értelemszerűen nem igazán áll el. Vigyázat, kicsit fogja a hasat.
Sárgarépa
A répapüré is nagyon finom, a fent leírtak szerint párolva kb 25 perc alatt lesz jó puha. Két db kb 4 adagnak felel meg. Hűtőben 2 napig eláll, ha fagyasztjuk, egy hónapon belül használjuk fel. Rengeteg A-vitamint tartalmaz, de van benne C- B-vitamin és magnézium is.
Édesburgonya
Rengeteg A, B és C-vitamin, továbbá sok vas van benne – és az íze is remek. Kis kockákra vágva, kb 15-20 perc alatt lehet jó puhára párolni. Egy kis, a főzéshez használt vízzel pürésítsük. Egy nagyobb édesburgonya kb 4-6 adagnak fog megfelelni.
Ha még koncentráltabb, édesebb ízt szeretnénk elérni, akkor kis cikkekre vágva, 180C-on kb 20-25 perc alatt meg lehet sütni. A szokásos módon botmixerrel, egy kis vízzel vagy tejjel (anyatej vagy tejporból készült) pürésítsük.
Hűtőben 2 napig eláll, ha fagyasztjuk, egy hónapon belül használjuk fel.
Sütőtök
Sok benne az A- C és B-vitamin, továbbá vas és magnézium is található benne. Kb 35 dkg-ot vágjunk fel kis kockákra – kb 15 perc alatt puhára lehet párolni. Ez kb 6 babaadagot fog eredményezni.
Természetesen sütőben sütve is nagyon finom, kb 20 perc 180C-on meg is teszi.
Hűtőben 2 napig eláll, ha fagyasztjuk, egy hónapon belül használjuk fel.
Cukkini
Érdekes módon gourmet baba nagyon szerette a cukkinipürét! Nem is bánom, mert tele van C-vitaminnal..! 2 közepes cukkinit héjastól, karikákra vágva (kivéve a két végét persze) kb 10 percig pároljunk. Ez kb 8 adagot fog eredményezni. Hűtőben 2 napig eláll, ha fagyasztjuk, egy hónapon belül használjuk fel.
Sárgadinnye
Érdemes nyáron kipróbálni amikor szezonja van – egy nagy gerezdet pürésítsünk (ha szeretnénk, adhatunk hozzá anya- illetve tejporból készült tejet is). Kb 4 adagnak fog megfeleleni. És ebben is van némi C-vitamin! Hűtőben eláll 2 napig, fagyasztani nem érdemes.
Babarizs
A babarizs szuper dolog, ha készen vesszük, akkor csak meleg tejet (anyatejet vagy tápszer porból készült) kell hozzáadni, mert a rizs már előfőzött és úgy vagy kiszárítva, ledarálva. Ez a tejpéppel ellentétben nem tartalmaz semmi mást, csak rizst, tehát hozzáadott cukor, só, gyümölcs, aroma stb. egyáltalán nincs. Természetesen ezt házilag is el lehet készíteni. Használhatunk fehér vagy barnarizst. 4 dkg rizst engedjünk fel 120 ml vízzel és 60 ml tejjel (anya- avagy tejporból készült). Lassú tűzön forraljuk fel, majd 10 percig főzzük teljesen puhára. Pürésítve kb 8 babaadagot fog eredményezni, hűtőben 2 napig eláll (a pürésítéshez még lehet további tejet adni). Rizst melegíteni nem nagyon szabad, ha mindenáron melegíteni szeretnénk, akkor győződjünk meg arról, hogy teljesen átforrósodtak a szemek. Ha hűtőből adjuk, várjuk meg amíg felmelegszik szobahőmérsékletre.
Zabkása
Kb 2 dkg zabpehelyt engedjünk fel 175 ml vízzel és 60 ml tejjel (anya- vagy tejporból készült). Lassú tűzön folyamatosan keverve forraljuk fel, majd kb 10 percig főzzünk amíg be nem sűrűsödik és krémes állagú nem lesz. Természetesen még közben lehet a tejet pótolni ha hígabb állagot szeretnénk elérni.
Kombinációk:
Körte-alma-banán: a körtét és almát külön-külön (vagy közösen) megfőzzük vagy pároljuk és banánnal összetörjük.
Répapüré-babarizs
Babarizs gyümölccsel (almapüré, körtepüré, sárgadinnye stb.)
Édesburgonya banánnal vagy körtepürével
Banán-őszibarack (az őszibarackot kb 3-4 percig pároljuk, a banánnal való pürésítés előtt várjuk meg amíg kihűl)
Avokádó-banán vagy avokádó-körtepüré: erről mindenféleképpen írnom kell, a LEGNAGYOBB kedvence gourmet úrfinak, nagyon sokáig és volt, hogy csak ezt volt hajlandó ebédelni. Frissen a legjobb, sajnos hűtőben is megbarnul, fagyasztani nem igazán lehet. Egy fél, teljesen érett avokádót (aminek már barna, nem zöld a héja) pürésítsünk egy adag párolt körtével vagy fél banánnal. Az avokádó jó tulajdonsága, hogy ha zölden is vesszük, otthon néhány nap alatt teljesen megérik. Nagyon sok rostot, továbbá A- és C-vitamint is tartalmaz.
Sütőtök-körtepüré
Sütőtök-spenótpüré: nem mondom, hogy a spenót magában kedvenc volt, de sütőtökkel, vagy akár édesburgonyával finom. Ha még így sem tetszik a babának, egy kis körtepürével felturbózhatjuk. A friss spenótot forró, lobogó vízbe tesszük egy percre, majd leszűrjük, pürésítjük (egy kis víz vagy tej hozzáadásával).
Aszalt gyümölcsös: 33g aszalt sárgabarackot, 44g aszalt szilvát, 1 almát és 1 körtét tegyünk egy főzőedénybe. Öntsük fel kb 475ml vízzel, majd 20-30 percig főzzük teljesen puhára. Szűrjük le, majd pürésítsük (esetleg a főzővízből egy kicsit adhatunk hozzá ha hígabbat szeretnénk). Kb 6 adagot fog eredményezni. Babarizzsel is nagy kedvenc. Vigyázat, nagyobb mennyiségben hajtja a hasat.
Tárolás
Ha fagyasztani szeretnénk, érdemes beszerezni (ha még nincs) egy jégkockatartót (BPA mentes természetesen!), amibe kiporciózhatjuk az elrakásra szánt babapürét. Amint megfagyott, zacskókba tehetjük a pürékockákat – így nem kell farigcsálni vagy reszelgetni, csupán 1-2 kockát kivenni és melegíteni. Ha a mikrót el szerenténk kerülni, gőz fölött is tudunk melegíteni.
Bon appétit!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: