Palacsintaőrület

Ki nem szereti a finom palacsintát, főleg ha meg van spékelve egy kis különlegességgel? Ezzel a finomsággal kedveskedhetünk gyereknek-felnőttnek egyaránt, főleg egy reggelit tud különlegessé tenni (gourmet baba nagyon szereti)! Így, hogy most volt Húshagyókedd, épphogy célszerű is, vannak nemzetek, ahol ‘palacsintanap’-nak hívják a keddi napot.

Sok palacsintatésztát kipróbáltam már, de ez az ami mindig működik és a legjobban bevált: nem túl sűrű, nem túl híg. Pihentetni nem szoktam, mindig egyből kell csinálni! Amint a receptből is látszik, nem adtam hozzá cukrot – természetesen édesszájú felnőttek adhatnak hozzá pluszban egy kis mézet vagy juharszirupot (hmm), de a gyümölcstől különben is édes íze lesz. Nálunk a banános vagy almás jött be a legjobban, bár sok más gyümölccsel is ki lehet próbálni (cseresznyével például). Továbbá ajánlok a tetejére egy hintésnyi fahéjat – amitől tökéletes az összhang.

Ha egy évnél kisebb babával szeretnéd megkóstoltatni, csak és kizárólag teljesen átsült tojássárgájával csináld (a fehérje 12 hónap alatt nem ajánlott). Mivel a tojás allergen lehet, ha először adsz tojást babádnak, csak egy nagyon pici mennyiségben tedd (éppenhogy egy kicsit a kanálon vagy villán, telefonnal a másik kézben) és várd az esetleges reakciót.

A mézről: 12 hónapnál kisebb babának ne adj még egyáltalán, ez is reakciót okozhat.

Banános palacsinta à la Gourmet|baby

Hozzávalók

  • 11 dkg finomliszt
  • 2 egész tojás
  • 2 dl tej
  • 0,75 dl víz vagy szódavíz
  • csipet só
  • egy egész karikára vágott banán vagy egy reszelt alma (vagy más gyümölcs)
  • vaj a sütéshez

Elkészítés módja

  1. A serpenyőt rajuk fel melegedni a tűzhelyre. Én nagyon forróra szoktam (9-as fokozat, 11 a max.)
  2. Szitáljuk át a lisztet egy mély tálba, majd adjuk hozzá a két feltört tojást.
  3. Habverővel kezdjük el összedolgozni a tojásokat és a lisztet, majd kis adagonként adjuk hozzá a tej-víz keveréket. Egy csipet só – és kész a tészta!
  4. Kicsit tekerjük le a tűzhelyet, nehogy megégjen a vaj és gyümölcs. Egy kis vajat olvasszunk meg a serpenyőben és futtassuk meg a gyümölcsöt (banánt vagy almát), majd öntsük rá a palacsintatésztát. Most már feltekerhetjük ismét a tűzhelyet.
  5. Amint az egyik oldal megsült, fordítsuk meg, piruljon ott is, majd tálaljuk! Bon appétit!
Tovább a blogra »