Egy amerikai bloggal találkozva konstatáltam, hogy állítólag minden gyerek szereti a sajtos makarónit. Felbuzdulva ki is próbáltam az első receptet amivel szembetalálkoztam. Aztán a másodikat. Ezt követte a harmadik, és ha nem látom egy videón, hogy a gyerek eszi, még azt hinném, hogy csak kitalálták.
Már majdnem feladtam, míg rá nem bukkantam erre a receptre.
Négyféle sajt kell hozzá, amibe érdemes beleinvesztálni az elején, mert ha egy hónapot is kibír a hűtőben (kivéve persze a mascarponét), többször is lehet csinálni belőle. Természetesen gourmet úrfi szépen meg is eszi.
Hozzávalók kb 4 személyre (2 gyerek, 2 felnőtt):
|
Elkészítés: 1. Tegyük fel a tésztát főni 9 perce, egy nagy fazék forró, sós vízbe, fedő nélkül. Ez idő alatt elkészítjük a béchamelt. 2. A béchamelhez kis lángon olvasszuk meg a vajat egy kis lábosban, majd szórjuk bele a lisztet. Folyamatosan keverjük, amíg a vaj fel nem veszi a lisztet. Kis adagonként adjuk hozzá a tejet, és folytassuk a kavargatást, amíg egy sűrű szószt nem kapunk. Sóval, borssal fűszerezzük, majd reszeljünk bele egy kis szerecsendiót is. 4. Verjük fel a tojásfehérjét. 3. Amikor a szósz besűrűsödött, keverjük bele a reszelt cheddar és Gruyère sajtot, amíg el nem olvad, majd ezt követi a mascarpone és a 2 tojássárgája. A felvert tojásfehérjét óvatosan forgassuk bele, majd az ekkorra már lefőtt és leszűrt makaróni következik. A 9 perc általában elég a tésztának, jó ha egy kicsit ‘al dente’ – rá lehet harapni és nincs túlfőve. Természetesen minden tészta kicsit más, tessék kísérletezni. 4. Tegyük hőálló tálba és reszeljünk parmezánt a tetejére. 15-20 perc a sütőben és voilá, kész a csoda! Én félúton feltekerem 190-re, hogy kapjon egy kis színt is. |